“
Nüfus Meselesi
Demin nüfus meselesinden bahis buyurmuştunuz. Hakikaten memleketin nüfusu üzüntü verici bir derecededir. Zannederim ki, bütün Anadolu halkı sekiz milyonu geçmez. Fakat biz Anadolu halkı ile sekiz milyonluk bir idare yapmak için değil, büyük imparatorluklar tesisine heves ettik ve fetihler yaptık. Her zapt ettiğimiz yere Anadolu halkını götürdük ve Anadolu halkını öldürdük.
Bir misalini burada hatırlayacaksınız: Süveyş Kanalı açılalı kırk beş sene olduğu halde, bu müddet zarfında Yemen'e gidip ölen Anadolu çocuklarının miktarı zannederim bir buçuk milyondur. Ona göre Suriye'yi, Irak'ı, Afrika'yı muhafaza edebilmek için öldürdüğümüz Türklerin adedini düşünürsek yekunları milyonlara varacaktır. Şimdi biz bunu telafi etmek istiyoruz. Telafi etmek için ise, şüphe yok, herkesçe malum olduğu gibi sıhhi ve toplumsal tedbirler almak lazım gelir. Bunun için icap ederse ve aramızda mütehassıs yoksa, nerede varsa oradan mütehassıs getirteceğiz. Fakat aynı zamanda milli sınır haricinde kalan aynı ırk ve aynı kültürden olan unsurları da getirmek ve onları da müreffeh bir halde yaşatarak nüfusumuzu artırmak lazımdır ki, buna da girişilecektir. Eğer Rusya'dan da getirmek mümkün olursa oradan da getireceğiz. Fakat bence Makedonya'dan ve Batı Trakya'dan bütünüyle Türkleri buraya nakletmek lazımdır ve bir daha Avrupa seferi yaparak oralara gitmeyi düşünmemeliyiz.
Bu meseleye dair başka bir görüşünüz var mıdır? Bendenizce incelenerek bulunabilecek bütün tedbirleri tatbik etmek lazımdır.
Gazi [Mustafa Kemal] Paşa: Efendim, bu memleket Almanya'nın iki mislidir. Almanya'da yetmiş milyon nüfus vardır. Bizde sekiz milyon vardır. Bu memlekette nüfus, beslenmemekten ölüyor değildir, fakat bu halkı yegane öldüren, cehalettir. Ve bilhassa evinde, köyünde, memleketinde çalışmaktan mahrumiyettir. Onun için mühim tedbirlerden biri de fetih fikrinden vazgeçmek ve askerlik yükünü milletin üzerinden biraz hafifletmek ve askerlik hayatını öyle bir mektep haline koymaktır ki, hem vatanı müdafaa edebilecek derecede askerlik sanatını öğrensin ve hem de memleketine döndüğü zaman bütün köy için ve köy halkı için ve hayatı için faydalı olabilecek şeyler öğrensin. Bu da düşünülen tedbirlerden birisidir. Bu memleket, o kadar geniştir ki, bu nüfus, bittabi bu memleketi işlemeye yetersizdir. Bu düşünülecek olursa o zaman makine meselesi söz konusu olur. El ile yapamayacak kadar çok olan bir işi makine kuvveti ile telafi etmek lazım gelir. Zannediyorum ki, Amerikalılar, bilmem hangi tarihte gerekli şartlar dairesinde kuzeyde on milyon nüfus yerleştirdikleri halde bugün o miktar kırk sekiz milyona çıkmıştır.
Ahmet Emin Bey: On dördüncü asır başlarında sekiz milyon idi.
Gazi [Mustafa Kemal] Paşa: O zaman o geniş arazide bu işi onlar makine kuvveti ile yapmışlardı. Biz de böyle yapacağız. Makine kuvveti fazlalaştıkça nüfus da çoğalacaktır.
”
”